Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Predlogi za starše

Ob rojstvu so novorojenčkovi možgani veliki za četrtino možganov odraslega. Pri treh letih pa se povečajo že na 80 % te velikosti. Na razvoj vplivajo njihove vsakodnevne izkušnje. Prva leta so izjemna priložnost za starše, da kar se da podprejo otrokov razvoj. Sodelovanje z dojenčkom podpira njegov razvoj. Tako bo zadovoljen naš dojenček in mi.

Zato predvsem: bodite ljubeči in prisluhnite potrebam svojega dojenčka.

Svetujemo, da z otrokom sodelujeta oba starša od prvih dni dalje, če je le mogoče. Naklonjenost in ljubezen lahko izražate na različne načine. Predvsem pa upoštevajte njegove potrebe. Vsak otrok je poseben. Ne primerjate ga z drugimi, naj se razvija v svojem ritmu.  Če vas skrbi otrokov razvoj, se posvetujete z njegovim pediatrom.

1. Opazujte svojega dojenčka. Skušajte ugotoviti, kaj vam sporoča.

  • Sesa ročice, izteguje jeziček? Odpira usta? Morda je lačen. Pristavite ga k prsim. Če uživa adaptirano mleko, mu ga ponudite.
  • Opazuje vas z velikimi očmi in vam sledi? Morda bi rad samo opazoval. Morda si želi vašega sodelovanja. Poglejte ga. Nasmehnite se. Ogovorite ga.
  • Gruli, oči se mu svetijo, vriska, maha z ročicam, videti je radoveden, igriv? Odzovite se s podobnim. Počakajte na njegov odgovor. Nadaljujte z igro.
  • Umika pogled? Obrača glavico proč? Morda ima zaenkrat dovolj igre. Včasih potrebuje le vašo navzočnost.
  • Zapira očke, si jih menca, se kremži? Morda je utrujen in potrebuje počitek. Omogočite mu mirno okolje.

2. Nikoli ga ne pustite jokati.

Na dojenčkove potrebe se vedno pravočasno odzovite. Bodite mu na voljo, ko vas potrebuje.

3. Z dojenčkom govorite z mehkim, toplim, umirjenim glasom. 

Če ste razburjeni, jezni ali naveličani, si privoščite odmor. Med tem ga varno odložite v posteljico. Nekateri dojenčki veliko jokajo. Nikoli ga v jezi ali obupu ne stresajte. Preberite več tu.

4. Dojenčka ne morete razvaditi.

Nujno potrebuje veliko vaše telesne bližine. Pogosto ga imejte v naročju, na primer med igro, branjem in hranjenjem. Crkljajte ga, bodite nežni in se odzivajte na njegova sporočila. V stresnih situacijah (na primer pri obisku zdravnika) je vaše naročje varno zatočišče.

Razumljivo je, da tudi vi potrebujete čas samo zase in trenutke miru. To je v času, ko smo veliko skupaj, še posebej pomembno. Pomaga, če se že vnaprej dogovorite, kdaj bo kdo na vrsti za odmor.

5. Vsakodnevna nega je priložnost za igro in nežnosti.

Naj bodo med previjanjem in umivanjem vaši gibi in dotiki ljubeči in spoštljivi. Žgečkajte ga, pobožajte, pogovarjajte se z njim. Morda lahko v nego vključite masažo. Številni dojenčki uživajo v kopanju – naj se vam pri kopanju ne mudi.

Zdaj, ko smo več doma, lahko starejšim otrokom omogočimo uživanje v kopeli in vodne igre. Poskrbite za varnost, niti za hip jih ne pustite brez nadzora.

6. Ko je dojenček umirjen in obenem potrebuje vašo bližino, lezite poleg ali ga imejte v naročju. 

Lahko ga nežno zibate, mu zrete v oči, pogosto se mu nasmehnite.

7. Omogočite mu igro. 

Naj raziskuje svoje telo. Z njim se igrajte. Pogosto naj bo na nedrseči podlogi na tleh. Pri tem poskrbite za varnost. Igrajte se prstne igre, izštevanke – se spomnite tiste »Miška kaško kuhala …«? Ali pa »Biba leze, biba gre, da bi prišla do vode …«? Če vam zmanjka idej, pobrskate po spletu.

V igro z dojenčkom in skrb zanj vključite starejše otroke. Pohvalite njihov prispevek, da bodo ponosni nase. Sodelovanje z dojenčkom bo obogatilo tudi njihove izkušnje.

8. Pojte mu, z njim v naročju poslušajte glasbo, zaplešite.

Ustvarjajte ritem s ploskanjem, topotanjem …

Ko smo več doma, sta skupna ustvarjanja ritmov in glasbe v veselje vsem. Uporabite lahko stvari iz gospodinjstva, kot so lesene kuhalnice, žličke, sami naredite ropotuljice. Pazite na varnost, npr. če uporabljate drobne predmete.

9. Pogovarjajte se z njim, pripovedujte mu in mu berite. 

Kartonke ali slikanice si lahko sposodite v knjižnici.

V času epidemije so knjižnice zaprte. Morda imate svoje knjige iz otroštva ali so tu knjige starejših otrok.

10. Dojenčki so navdušeni nad ljudmi.

Vašega dojenčka še posebej zanima vaš obraz, uživajo v bližini sorojencev in drugih družinskih članov. Opazuje lahko domače živali. Odhod na vrt, dvorišče ali sprehod je zanj pravo doživetje za vse čute: opazuje, vonja, posluša, čuti gibanje. Skupaj z njim raziskujte, zanj je vse novo: cvetje, ptice, potok, gibanje vej v vetru …

Za sprehode v naravo izbirajte manj obljudene poti. Poskrbite za priporočeno razdaljo do drugih ljudi. Upoštevajte aktualna navodila glede omejitev druženja in gibanja.

11. Pri odzivanju na dojenčka bodite kolikor je mogoče predvidljivi. 

Pomagajte mu pri oblikovanju ritma. Počasi vpeljujte dnevno rutino, kar se da usklajeno z dojenčkom.

S starejšimi otroki se dogovorite, kdaj v dnevu bodo ure/ura za počitek. Če imate na voljo dovolj prostora, naj se vsak umakne v svoj kotiček. Seveda je pri tem potrebno misliti na to, da dojenček še ne more upoštevati našega urnika.

12. In seveda: dobro skrbite zase in za svoje potrebe!

V skrbi za dojenčka naj se starša dopolnjujeta in izmenjujeta. Medtem ko eden od staršev skrbi za otroka, naj se drug brez slabe vesti posveti sebi (branju, telesni aktivnosti, počitku …). Negujta partnerski odnos in posvetita nekaj ljubeče pozornosti eden drugemu.

To je v razmerah, ko sta ponekod doma oba starša, nekoliko lažje uresničljivo. Če eden od staršev dela od doma, se vnaprej dogovorite, kdaj je čas za službeno delo, kdaj pa za družinsko življenje. Podpirajta drug drugega. Ob napetih trenutkih se spomnite: ne bo večno trajalo! Dobrodušen humor dela čudeže.

*Nekaj dodatnih nasvetov v času epidemije:

  • Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati aktualne preventivne ukrepe.
  • Vsi v družini se dosledno držite navodil glede umivanja rok. Vzdržujte čistočo stanovanja. Stanovanje redno zračite. Medtem dojenčka umaknite z morebitnega prepiha.
  • Spremljajte priporočila strokovnjakov in svoje ravnanje ustrezno prilagodite: NIJZ

Avtorica: dr. Zalka Drglin

Objavljeno: 24. marca 2020