Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Novopečenim staršem se velikokrat zgodi, da jim preglavice povzročata prav dve osnovni in ključni opravili nege novorojenčka – previjanje in kopanje. Četudi sta to na videz enostavni in samoumevni zadolžitvi, pa neka osnovna navodila niso nikoli odveč, še posebej, ko rokujemo s tako majhnim in nebogljenim bitjem.

Previjanje novorojenčka

Novorojenčka navadno previjamo vsake tri ure, razen ponoči, kar pomeni nekje šestkrat na dan, sicer pa po potrebi. Pri previjanju novorojenčku z vodo umijemo intimne predele in področje genitalij dobro osušimo. Po potrebi namažemo tudi s hladilnim mazilom.

Nega popka

Nega popka se začne takoj po rojstvu otroka in zaključi ob popolni zacelitvi. Z vzdrževanjem čistega in suhega popka skrbimo za hitro, varno in optimalno celjenje. Za nego zdravega novorojenčkovega popka uporabljamo sterilno fiziološko raztopino in netkane sterilne zložence. Zdravstveni strokovnjaki sponko na popkovnem krnu odstranijo drugi dan po rojstvu. Krna popkovnice ne prekrivamo z zložencem, saj to podaljšuje celjenje in sušenje, pozorni smo tudi, da ga ne prekrijemo s plenico. Ko se popek zaceli, lahko začnemo novorojenčka kopati.

Kopanje novorojenčka

Novorojenčka lahko kopate šele takrat, ko je popek povsem zaceljen, nekje med 2. in 3. tednom starosti. Prvič vam bo pri tem pomagala patronažna medicinska sestra. Otroka kopate v kopalni kadi (temperatura vode naj bo 37 stopinj Celzija) ali večjem umivalniku. Pri kopanju se izjemoma uporablja blago milo za umivanje delov telesa, ki so izpostavljeni zunanjemu vplivu okolja. Po kopanju novorojenčka (po potrebi) po pregibih in med kožnimi gubami namažemo z naravnim oljem. Otroka ne kopamo takoj po tem, ko je zaužil obrok, saj bi s tem lahko povzročili bljuvanje ter pospešeno odvajanje blata. Prav tako se je potrebno izogibati kopanju dojenčka, ko je lačen. Po kopanju lase počešemo s krtačko. Pomembno je skrbno izvajanje intimne nege, nege ustne votline in striženja nohtov na rokicah in nogicah. Nohte mu postrižemo enkrat tedensko oz. po potrebi. Uporabimo otroške škarje, ki imajo zaokroženo konico rezila. Na rokah nohte ostrižemo polkrožno, na nogah pa ravno. Ušes nikoli ne čistimo z vatiranimi palčkami.

Avtorica: dr. Metka Skubic, dipl. bab, univ. dipl. ped.

Objavljeno: 19. maja 2019