Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

V prvih urah po rojstvu, je za novorojenčka ključnega pomena, da občuti stik z materjo in se umiri v njenem toplem in varnem objemu. Kljub temu pa je takrat tudi čas, da se, v skrbi za njegovo zdravje, izvede nekatere preglede, meritve in presejalna testiranja, ki pomagajo hitro ukrepati, če le ni vse, tako kot mora biti.

Ocena novorojenčka – APGAR

V 1. in 5. minuti po rojstvu se pri vseh novorojenčkih izvaja ocenjevanje po Apgarjevi (od 0 do 10). Ta ocena je namenjena ocenjevanju petih funkcij pri novorojenčku, in sicer barve kože, srčnega utripa, vzdražnosti, mišičnega tonusa in dihanja. Seštevek točk predstavlja oceno, na podlagi katere se zdravnik in babica odločita za morebitne nadaljnje ukrepe.

Rutinski postopki po rojstvu otroka

Pri novorojencih brez zapletov je nemotena prva ura po rojstvu pomembnejša od rutinskih postopkov. Novorojenček po porodu potrebuje mir, tišino, toplino, dotik in varnost. Rutinske postopke, kot so merjenje, tehtanje, umivanje, dodajanje vitamina K in dajanje kapljic v oči, se zato raje preloži na poznejši čas, vsaj uro po rojstvu.

Meritve novorojenčka babica opravi v porodni sobi. Izmeri telesno težo, obseg glave, dolžino novorojenčka, ponekod tudi obseg prsnega koša ter meritve zabeleži v dokumentacijo. Po rojstvu babica opazuje tudi novorojenčkov srčni utrip in njegovo dihanje: opazuje usklajenost dviganja in spuščanja prepone, prsnega koša in trebuha. Pri normalno prekrvavljenem otroku sta koža in sluznica rožnate barve, le stopala, roke in ustnice so lahko modrikaste. Na rokah in nogah se koža lahko lušči, včasih tudi po prsih. Po trebuhu ima novorojenček navadno še nekaj puha. Novorojenčki imajo individualno telesno temperaturo, ki naj bi se po porodu gibala od 36,5–37,5 stopinj Celzija.

V Slovenji mora biti po zakonu v 24-ih urah po rojstvu opravljen sistematični pregled novorojenčka, po možnosti ob prisotnosti vsaj enega od staršev. Pregled opravi zdravnik specialist pediater oziroma neonatolog.

Pri četrtem tednu otrokove starosti je na vrsti prvi pregled novorojenčka pri izbranem pediatru.

Presejalna testiranja

V Sloveniji pri vseh novorojenčkih izvajajo naslednje presejalne preiskave:

  • testiranje za številne vrojene bolezni iz odvzete kapljice krvi,
  • ultrazvočni pregled kolkov,
  • presejalni pregled sluha (TEOAE) s pomočjo metode kratkotrajnega zvočnega sevanja.

Avtorica: dr. Metka Skubic, dipl. bab, univ. dipl. ped.