Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V poletnih dneh imamo več časa za družinsko rekreacijo na prostem. Ne pozabimo na varnost in poskrbimo, da bo naš otrok uporabljal čelado vsakič, ko se vozi s kolesom. Na rolki, rolerjih in kotalkah pa naj poleg čelade uporablja tudi ščitnike za zapestja, komolce in kolena.

Kolesarjenje

V starosti 4–5 let se otrok že zmore voziti z dvokolesom brez stranskih koleščkov, vendar se sme do 6. leta starosti voziti le na pešpoti ali v območju za pešce, na območju umirjenega prometa pa le v spremstvu polnoletne osebe. Otroka do 10. leta starosti v prometu vedno spremljamo, spremstvo pa je potrebno toliko časa, dokler otrok, ne glede na svojo starost, ne dokaže, da razume nevarnosti v prometu in je sposoben varnega ravnanja. Tudi takrat se sme do dopolnjenega 14. leta starosti samostojno voziti s kolesom v prometu le, če ima kolesarsko izkaznico, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa.

Otrok naj med vožnjo s kolesom vedno nosi kolesarsko čelado.

Da bi laže obvladoval potrebne spretnosti, naj vozi le kolo, ki je primerno za njegovo starost in velikost. Višina sedeža in krmila naj bosta enostavno nastavljiva, krmilo pa naj se obrača vstran samo do določenega kota. Višina sedeža v najnižjem položaju mora biti taka, da otrok, ki sedi na sedežu, z obema iztegnjenima nogama hkrati trdno stoji na tleh s celimi podplati. To mu omogoča, da se enostavno ustavi in ponovno zažene kolo, ne da bi padel.

Kolo mora imeti vso potrebno opremo, npr. brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro, belo luč spredaj in rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih in na boku, zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike. Kolo mora biti tehnično brezhibno in redno vzdrževano.

Rolanje in kotalkanje

Otrok naj pri rolanju/kotalkanju vedno uporablja vso zaščitno opremo: čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno uporabljajmo vso zaščitno opremo.

Otrok naj se dobro nauči osnov rolanja/kotalkanja, saj je pomembno, da se poleg poganjanja naprej, nauči tudi ustaviti, zaviti, se izogniti oviri, upočasniti vožnjo ipd. Na rolerjih/kotalkah naj se vozi le tako hitro, da se bo ob oviri lahko pravočasno ustavil. Znati mora tudi pravilno pasti, ker je tveganje za poškodbe tako manjše. Naj vadi, da bo ob izgubi ravnotežja počepnil in tako zmanjšal višino padca, oziroma da se bo zakotalil na tla, namesto da bi se skušal ujeti na roke.

Otroci naj rolajo/kotalkajo le na igrišču ali drugih površinah, kjer ni prometa in veliko pešcev ter v spremstvu odrasle osebe. Tla naj bodo ravna, gladka, brez kamnov in lukenj. V cestnem prometu je uporaba rolerjev/kotalk dovoljena le na površinah za pešce in na kolesarskih površinah, pri čemer otroka do 10. leta starosti v prometu vedno spremljamo. Včasih je treba spremljati tudi starejšega otroka, če ni sposoben samostojnega varnega ravnanja.

Izberemo rolerje/kotalke, ki ustrezajo otrokovi telesni teži in njegovemu znanju rolanja/kotalkanja, oblečen pa naj bo v oblačila z dolgimi rokavi in dolge hlače.

Priporočamo, da si preberete tudi nasvete o pravilni uporabi kolesarske čelade  in nasvete za varno vožnjo otroka v kolesarskem sedežu.

Če nameravate na izlet z avtomobilom, pa si lahko preberete še nekaj informacij o varni uporabi otroškega avtomobilskega sedeža.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografije: Shutterstock

Objavljeno: 9. junija 2021