Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Preden se odločite za prve spolne odnose po porodu, premislite o vaših željah in načrtih za povečanje družine. S partnerjem se pogovorite o kontracepcijskih metodah in preprečevanju nenačrtovane zanositve. Kot mama se boste soočili z nekaterimi omejitvami pri izbiri kontracepcije po porodu.

Razmik med nosečnostmi

Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj leto in pol do dve leti. Ta razmik je potreben zato, da se v kar največji meri zmanjša tveganje za zdravje ženske in njenega bodočega otroka. Če ste rodili s carskim rezom, je razmik dveh let še posebej priporočljiv.

Preprečevanje neželene nosečnosti po rojstvu otroka

O najprimernejši kontracepcijski metodi se že v nosečnosti pogovorite s svojim ginekologom ali babico ali pa to storite pri prvem pregledu po porodu, ki je predviden šest tednov po rojstvu otroka.

Če dojite, je vaša plodnost zmanjšana, še vedno pa lahko pride do ovulacije in zanositve, odvisno od tega, kako pogosto dojite. Če želite z dojenjem uravnavati rojstva, se natančno poučite, pri katerih pogojih je mogoče z dojenjem uravnavati plodnost in kakšna je zanesljivost te metode.

Če ne dojite, se bo vaša menstruacija pojavila nekje v štirih do šestih tednih po porodu, kar pomeni, da lahko pride do prve ovulacije že v prvem mesecu po porodu – plodni ste lahko, še preden dobite prvo menstruacijo. Že ob prvem spolnem odnosu po porodu uporabite zanesljivo kontracepcijo, kot je na primer hormonska kontracepcija ali kondom. V nobenem primeru ne imejte nezaščitnega spolnega odnosa, ker bi lahko že takoj ponovno zanosili.

Kot mama se boste po porodu soočili z nekaterimi omejitvami in izzivi pri izbiri kontracepcije. Če dojite, nekatera sredstva za preprečevanje nosečnosti niso primerna; zaradi telesnih sprememb med nosečnostjo in porodom je treba nekatere metode prilagoditi.

Kratek pregled kontracepcijskih metod

Na kratko bomo predstavili metode za preprečevanje neželene nosečnosti. S svojim ginekologom se posvetujte glede najprimernejše kontracepcijske metode in se dobro seznanite s prednostimi, slabostimi in z rabo posamezne metode. Če bi želeli uporabljati naravne metode preprečevanja nosečnosti, se dobro informirajte in poiščite strokoven nasvet.

Mehanska zaščita (barierne fizikalne in kemične metode)

Med mehanična kontracepcijska sredstva uvrščamo kondom ali femidom in spermicide. Če želite uporabiti diafragmo, vam bo njeno ustrezno velikost priporočil ginekolog. Če ste diafragmo uporabljali že pred zanositvijo, je treba po porodu ponovno preveriti velikost in ustreznost.

Hormonska kontracepcija

Poznamo dve temeljni vrsti hormonske kontracepcije: tako, ki zaščiti pred nosečnostjo na podlagi zgolj ene vrste hormonov – progestagena, in tako, ki ščiti pred nosečnostjo na podlagi kombinacije estrogena in progestagena.

Samo-progestagenska hormonska kontracepcija

Če dojite, je za vas primerna ta oblika hormonske kontracepcije, ker hormon prehaja v mleko v majhnih količinah. Na voljo je v obliki tablet, ponekod pa tudi v obliki depo injekcij.

Kombinirana estrogensko-progestagenska hormonska kontracepcija

Kombinirana hormonska kontracepcija je na voljo v obliki tabletk ali obližev.

Če ne dojite, svetujejo začetek jemanja kombinirane hormonske kontracepcije po treh tednih po porodu, ko se zmanjša verjetnost globoke venske tromboze zaradi nosečnostnih hormonov.

Če dojite, pride v poštev kombinirana estrogensko-progestagenska kontracepcija šele takrat, ko otrok prehaja na dopolnilno prehrano. Strokovnjaki to metodo svetujejo, ko mati doji svojega otroka le še enkrat ali dvakrat dnevno. Večinoma je to po dopolnjenem šestem mesecu otrokove starosti.

Kombinirana hormonska kontracepcija ni primerna za ženske, ki so prebolele globoko vensko trombozo, infarkt ali možgansko kap, za ženske, ki imajo migreno z auro, hormonsko odvisnega raka, dolgotrajen diabetes z žilnimi spremembami, pomembnejša jetrna obolenja ali pa so starejše od 35 let in so kadilke.

Maternični vložek

je v Sloveniji na voljo v dveh oblikah, z bakreno žico ali z dodanim progestagenom. Maternični vložek lahko vstavi ginekolog pri prvem pregledu, v šestem tednu po porodu.

Sterilizacija

je trajna oblika preprečevanja nosečnosti in temelji na odločitvi, da si otrok ne želite več. Za sterilizacijo je predviden določen administrativni postopek, svojo odločitev potrdite s pisnim pristankom. 

Sterilizacija ženske: Pogoj za sterilizacijo je starost ženske nad 35 let ali pa medicinska indikacija (ko ženska ne more uporabljati drugih metod in bi zanositev pomenila resno tveganje za poslabšanje zdravja ali za smrt nosečnice).

Če veste, da boste rodili s carskim rezom, se lahko pred posegom dogovorite za to, da hkrati opravijo še sterilizacijo – podvežejo jajcevode. Pri ženski je učinek sterilizacije takojšen. 

Sterilizacija moškega (vazektomija): Za moške, ki so stari nad 35 let, si ne želijo več otrok in bi partnerko radi razbremenili kontracepcije, je že več desetletij na voljo vazektomija. Semenovoda, po katerih potujejo semenčice iz mod v penis, podvežejo ali prerežejo. Po operaciji v izlivu ni več semenčic in zato ne more priti do oploditve. Poseg ne vpliva na potenco. Zaradi možnosti nahajanja spermijev v semenskem izlivu še teden ali več po posegu, strokovnjaki svetujejo uporabo kondoma pri spolnih odnosih še dva tedna po opravljenem posegu.

avtorica: dr. Zalka Drglin