Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V nosečnosti negujte partnerski odnos in s tem nadaljujte tudi po rojstvu otroka: gojite prijateljstvo in ljubezen, bodite pozorni do počutja in občutkov partnerja, izražajte naklonjenost in čustva, čas preživljajte ob dejavnostih, ki vaju povezujejo.

Povezanost z otrokom v nosečnosti in po rojstvu

Že v nosečnosti se lahko pripravljate na starševstvo; razmišljajte, informirajte se in se podučite o naslednjih tematikah:

 • Kako je biti starš?
 • S kakšnimi spremembami se navadno sreča ženska po porodu (okrevanje po porodu, dojenje, nova opravila …)? Kako jo lahko partner podpre?
 • S kakšnimi spremembami se sreča moški po rojstvu otroka?
 • Kaj potrebuje dojenček, kako ga negovati in skrbeti zanj?

Med nosečnostjo lahko oba, nosečnica in bodoči oče, razvijata in krepita čustveno povezanost z otrokom, na primer tako, da razmišljate o njem, se z njim pogovarjate, mu pojete, se dotikate trebuščka.

Po rojstvu se vez z otrokom krepi, ko:

 • se ljubeče odzivate na dojenčkove potrebe, ga hranite in negujete,
 • ga pestujete; najboljši je tesen telesni stik,
 • se mu posvečate, se igrate z njim in se pogovarjate.

Vse našteto potrebuje otrok za svojo rast in razvoj. Ugodje in zadovoljstvo, ki ga doživljate ob pestovanju in igranju z vašim dojenčkom, pa pripomore tudi k občutku, da ste dobra mama ali dober oče.

Spreminjajoč se odnos med partnerjema, premik od midva k mi

Nosečnost je priložnost za krepitev vajinega partnerskega odnosa. Oba, bodoča mama in bodoči oče, se soočata s spremembami in prihajajočimi novimi vlogami. Za negovanje partnerskega odnosa je zelo pomemben pogovor. Poskusita se pogovarjati tako, da delita svoja razmišljanja in občutke. Izogibajta se kritiki ali obtoževanju. Bodita iskrena glede svojih potreb.

Pogovarjajta se o starševstvu, načinih vzgoje, ki so vama blizu, o načinih, ki jih poznata iz vajinih primarnih družin. Če se izkaže, da se vajini pogledi na vzgojo zelo razlikujejo, se bosta morda usklajevala glede tega, kako bosta vzgajala svojega otroka.

Pomembno je, da se pogovarjata o:

 • občutkih v zvezi s tem, da bosta kmalu starša,
 • pričakovanjih, upih in skrbeh glede starševstva,
 • spremembah, ki jih bo prineslo rojstvo dojenčka,
 • vajinih pričakovanjih o življenju vaše družine,
 • tem, kako si želita vzgajati vajinega otroka,
 • tem, kako bosta drug drugega podpirala pri skrbi za vajinega dojenčka,
 • porazdelitvi dnevnih opravil in obveznosti,
 • skrbi zase po rojstvu dojenčka – prehrana, spanje, počitek, sprostitev,
 • negovanju vajinega odnosa, ko se rodi dojenček,
 • vajinem spolnem življenju po rojstvu dojenčka,
 • podpori drug drugemu pri ohranjanju lastnih interesov, hobijev in drugih dejavnosti zunaj družinskega življenja.

Partnerski odnos po rojstvu otroka

Po rojstvu dojenčka se boste srečali z različnimi občutki. Morda boste občutili veselje, radost, ganjenost, srečali pa se boste morda tudi s strahovi, skrbmi, dvomi.  Vse to je povsem normalno. Ženske in moški lahko različno doživljajo prehod v starševstvo.

Skrb za dojenčka in njegova nega je sploh v začetku lahko zahtevna, včasih zelo naporna in pušča le malo časa za počitek ter ostale dejavnosti. To pomeni številne spremembe v vsakdanu staršev. Morda boste potrebovali več mesecev, da se boste privadili novemu ritmu in vlogi starša. Otroci so zelo različni.  V nekaterih primerih, na primer ob večjih težavah z dojenjem, ob prezgodnjem rojstvu ali ob težavah z otrokovim zdravjem, lahko pride do preobremenjenosti.

Po rojstvu otroka se večina staršev sreča z motenim spancem, kajti otrok potrebuje hrano, nego in  bližino tudi ponoči. Moteno spanje in utrujenost lahko negativno vplivata na počutje, raven energije in odnos med partnerjema. Zgodi se, da imata starša težave, kako najti čas zase in drug za drugega. Pomembno je, da skrbita za svoje dobro počutje. Počivajte in se sproščajte, kadar je le mogoče. Podpirajta se in si medsebojno pomagajta.

Predlagamo:

 • Pogosto vprašajte drug drugega, kako se kdo počuti.
 • Vzemita si čas drug za drugega. Ko pride v družino dojenček, se »ves svet vrti okrog njega«. Morda si lahko v dnevu »rezervirata« 15 minut za pogovor.
 • Kadar naletita na težavo oziroma večje skrbi, skušajta v pogovoru več časa nameniti tej tematiki.
 • Prihod otroka lahko močno spremeni ustaljeno partnersko življenje. Preizkušajta nove načine, kako »biti skupaj«.
 • Telesne spremembe, ki nastanejo z nosečnostjo in utrujenost, ki se jim pridruži po rojstvu otroka, lahko močno vplivajo na intimno življenje. Gojite medsebojno pozornost in nežnost – telesni stik (dotikanje, objemanje, crkljanje).
 • Prosite svojce in prijatelje za podporo in pomoč.

Praktična podpora in pomoč drugih lahko močno zmanjšata obremenjenost staršev.

 • Poiščita čustveno oporo, kadar jo potrebujeta.

Pogovor s prijateljem ali družinskim članom je lahko dobrodejen, sploh kadar se srečujete z zaskrbljenostjo, strahovi ali težavami na prehodu v starševstvo. Že to, da nas nekdo posluša, nam je v olajšanje.

 • Poskrbite za ravnovesje med starševstvom in partnerstvom. Dojenček zahteva veliko časa in pozornosti. Ne pozabite, da je partnerstvo zelo pomembno in da tudi zanj potrebujete čas.
 • Med seboj si podelita opažanja glede vajinega otroka. Izogibajte se kritiki. Podpirajta drug drugega na starševski poti.
 • Izražajta hvaležnost drug drugemu. Povejta si, kaj cenita.

Sorojenci, sorojenke

Če imate starejše otroke, je pomembno, da se jim posvečate, si vzamete čas samo zanje, hkrati pa jih vključite v družinsko življenje in skrb za dojenčka. Že med nosečnostjo seznanite starejšega otroka, da bo postal bratec ali sestrica. To storite njegovi starosti primerno.

Vaši starši 

S prihodom otroka dobijo novo vlogo tudi vaši starši – postanejo stari starši. Njihova pomoč, nasveti in podpora so lahko zelo dragoceni. Kot par se pogovorita, kaj potrebujeta in kaj želita sprejeti in česa ne. Vez med ljubečimi starimi starši in njihovimi vnuki, vnučkami je dragocena za otrokov razvoj, starim staršem pa je navadno v veselje.

Povezovanje s širšo družino in prijatelji

Na začetku starševstva je povsem običajno, da se nova družina osredotoči nase, nato pa se začne povezovati s svojima izvornima družinama in prijatelji.

Čustvena podpora in praktična pomoč širše družine in prijateljev je pomembna. Izkušnje kažejo, da je dobro kar prositi in povedati, kaj potrebujete, na primer pomoč pri pripravi obrokov in gospodinjskih opravilih ali nekoga, ki bi peljal otroka na sprehod z vozičkom, da si vi medtem nekoliko odpočijete. Že v nosečnosti lahko razmišljate, kdo vam po rojstvu otroka lahko priskoči na pomoč.

Poiščite si družbo drugih izkušenih staršev, ki vam bodo pomagali z nasveti in s čustveno oporo.

Pozitivne medosebne komunikacije in reševanja problemov se lahko tudi naučite.

Če se pojavijo večje težave v partnerskem odnosu, se lahko obrnete po pomoč k strokovnjakom.

Pripravili: mag. Maja Bajt in dr. Zalka Drglin