Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V ljubečem in spodbudnem okolju bo otrok rasel in se dobro razvijal. Sodelovanje staršev z dojenčkom podpira njegov razvoj. Zadovoljni bodo vsi, dojenček in starši.

Kaj pa v tem obdobju potrebujejo mame dojenčka?

Spomnimo se: matere so za ta svet izjemno pomembne, za svoje delo in predanost pa pogosto ne dobijo dovolj priznanja in pozornosti. Zato dobro in ljubeče skrbite zase, s tem skrbite tudi za druge.

1. Bodite redno telesno aktivni. Gibajte se vsaj 30 minut na dan, počnite, kar vam je ljubo – morda je to hitra hoja, joga …, če vam le zdravstveno stanje to dopušča.

S tem boste okrepili telesno pripravljenost, vadba pa pripomore k dobremu počutju. Uživajte prosti čas v naravi. Pojdite na sprehod z dojenčkom, sami, s partnerjem. Če ne morete ven, telovadite doma. Morda imate sobno kolo? Tudi ples je odlično gibanje. Spodbudna glasba vam bo v pomoč. Vključite starejše otroke, naj bo zabavno.

Glede telesne dejavnosti v času širjenja okužbe covid-19 upoštevajte aktualna navodila. Nekaj več informacij je zbranih tu.

2. Redni odmori so zelo pomembni. Vsi jih potrebujemo, tudi mame. Namenite si čas zase.

Načrtujte ga že vnaprej. Pomislite: kaj res potrebujete? Počitek? Samoten sprehod? Telefonski pogovor? Čas, ko ne počnete nič?

3. Naredite nekaj zase prav ta hip.

So dnevi, ko mama nima niti trenutka zase. Izkoristite možnosti, ki se ponudijo, ko dojenček spi ali ko je dovolj, da ste le navzoči. Družinskim obveznostim počasi pridružite tudi druge dejavnosti, ki vas veselijo. Vsak v družini naj ima poleg (službenih, študijskih, družinskih) obveznosti tudi nekaj časa zase. Bodite potrpežljivi pri iskanju novega ravnovesja.

4. Uživajte pestro mešano prehrano. Jejte redno, vsaj tri obroke dnevno in dve do tri malice.

Pripravite si zdrave prigrizke, ki jih lahko použijete, medtem ko dojite ali hranite dojenčka: na koščke narezano sveže sadje in zelenjavo ter sir, polnozrnati kruh, oreščke …

5. Poskrbite za počitek in dober spanec. Spite, kadarkoli morete.

Če čez dan ne morete spati, počivajte. Tudi deset minut dremanje na kavču pomaga. Sproščajte se, meditirajte. Morda bo kakšna noč precej neprespana – šteje skupni seštevek spanca v enem tednu. Morda lahko kdo poskrbi za vašega dojenčka, medtem ko se vi naspite. Če smo naspani, je svet takoj lepši.

6. V skrbi za dojenčka naj se starša dopolnjujeta in izmenjujeta.

Ko sta doma oba: medtem ko eden skrbi za otroka, naj se drugi brez slabe vesti posveti sebi (branju, telesni aktivnosti, počitku …). Če živite z drugimi bližnjimi, sta njihova podpora in pomoč vredna zlata. Jasno povejte, kaj potrebujete in česa ne želite. Nekaj priporočil za sodelovanje z dojenčkom najdete tukaj.

7. Skrb za gospodinjstvo je naloga obeh staršev.

Naj bo skrb za dom kar se da preprosta. Premislite, kako poenostaviti gospodinjska opravila. Vzdržujte osnovni red in čistočo. Naj imajo odnosi prednost pred (popolnoma) urejenim stanovanjem.

8. Negujte stike z družino in prijatelji ter preživljajte čas z njimi. 

V času, ko je osebno druženje zaradi epidemije omejeno, ohranjate stike prek telefona in sodobnih socialnih omrežij.

9. Materinstva se učimo. Pogovarjajte se z drugimi nosečnicami, materami in starši o njihovih izkušnjah. Pridobite si novo znanje in spretnosti, ki jih potrebujete za starševstvo.

Na primer, oglejte si kratke brezplačne video-nasvete o sodelovanju z dojenčkom, ki so jih pripravile slovenske strokovnjakinje, dostopni so tu.

V času epidemije se držite aktualnih navodil glede druženja. Upoštevajte navodila o zaščiti starejših in drugih ranljivih pred tveganjem za okužbo s SARS-CoV-2 19.

10. Negujta partnerski odnos in redno posvetita nekaj ljubeče pozornosti eden drugemu.

Morda to pomeni pet jutranjih minut, ko si povesta kaj lepega. Ali nekaj večernih trenutkov, ko se pogovorita, kako sta, kako se počutita, kaj doživljata. Objem, poljub, drobni izrazi pozornosti in hvaležnosti za sodelovanje in podporo so izredno pomembni.

11. Pogosto pomislite na to, za kaj ste lahko hvaležni življenju – za vse, kar ste postali, česar ste se naučili, kar vam je dano, vsaka drobna stvar šteje.

Zvečer zapišite v dnevnik tri stvari, za katere ste hvaležni. Opišite en pozitivni dogodek vašega dneva. Sčasoma se jih bo veliko nabralo. Pogosto preberite svoje zapiske.

Še posebej v času, ko je okoli nas veliko slabih novic, zavestno poglejte z drugega zornega kota, kaj je dobrega.

12. Naredite nekaj prijaznega: pošljite prijazno sporočilo, pokličite nekoga po telefonu, pozdravite sosede in pokramljajte z njimi, vse to zelo dobro dene drugim in vam.

V času epidemije se držite aktualnih navodil glede razdalje med ljudmi, ki jih srečate zunaj.

13. In še: Ko se zdi, imate vsega preveč in ko mislite, da ne boste zmogli, se spomnite naslednjega praktičnega nasveta.

Pomislite: Kaj je zares nujno storiti ta hip – ali gre za življenje?

Če ne, se odločite, kaj je najbolj pomembno. Potem naredite eno stvar za drugo. Napredujte korak za korakom. Posvetite se temu, kar počnete. Med enim in drugim opravilom postojte, vzemite si čas vsaj za nekaj vdihov in izdihov. Odložite opravila, ki niso nujna, na kasnejši čas.

Matere pogosto mislijo, da morajo vse postoriti same. Nikar si ne naložite preveč. Prosite za podporo in pomoč.

Zelo redko se zgodi, da je ogroženo življenje, v tem primeru pokličite 112 in nudite prvo pomoč.

Predlagamo: Kaj pa če bi večkrat preprosto uživali v pogledu na spečega dojenčka ali otročka, zatopljenega v igro?

14. V težkih trenutkih poiščite čustvena podporo pri bližnjih, prijateljih in prijateljicah.

Zaupajte se tistemu, s katerim ste lahko popolnoma iskreni. Morda potrebujete le to, da poslušajo, kaj doživljate. Lahko jih prosite za njihov pogled na situacijo.

Nosečnost, rojstvo otroka in materinstvo so za vsako žensko velika življenjska prelomnica.

Občutki ob tem so mešani. Med drugimi pridejo tudi skrbi, utrujenost, žalost, tesnoba. Običajno ti občutki hitro izzvenijo, če pa vztrajajo, obstaja možnost, da imate depresijo ali ste tesnobni. Več o tem tukaj.

Pomoč prek e-pošte in po telefonu v času epidemije je dostopna tudi tu.
Nekaj dodatnih nasvetov v času epidemije:  

  • V času epidemije uporabite telefon in družbene medije, da ostanete povezani, za medsebojno podporo in pomoč v težavah ter za deljenje dobrih trenutkov, pobud, dogodkov.
  • Če vas začenja preveč skrbeti in postajate tesnobni ali depresivni, omejite spremljanje slabih novic.
  • Poslušajte glasbo, ki vas navdušuje, glejte dobre filme (v času epidemije bi bilo zdravilno, če bi komedije kar predpisovali na recept), berite dobre knjige, morda se spomnite kakšne, ki vas je nekoč že navdušila in jo imate doma (posezite po napetih romanih, berite poezijo, biografije …), ogledujte si umetniška dela, kot so kipi in slike. Poiščite dober film o naravi, če vam manjka živi stik z njo. V času epidemije je marsikaj od naštetega postalo prosto dostopno prek spleta. Privoščite si narave in kulture v izobilju.
  • Za preprečevanje okužbe z virusom covid-19 je priporočljivo upoštevati preventivne ukrepe.
  • Spremljajte priporočila strokovnjakov in svoje ravnanje ustrezno prilagodite: NIJZ

Avtorica: dr. Zalka Drglin

Objavljeno: 24. marca 2020