Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Od položaja ploda v maternici je veliko odvisno, kako bo potekal celoten porod. Pri pregledu trebuha babica ugotovi, kakšna je oblika maternice in dobi dobro predstavo o stanju ploda v njej. Preveri tudi lego, vstavo, položaj in držo ploda. S spremljanjem premikanja ploda in tipanjem lastnega trebuha lahko lego vašega otroka zaznate tudi sami.

Pregled trebuha pri nosečnici

Pregled trebuha običajno opravi babica, včasih tudi zdravnik. Ta pregled zajema opazovanje in tipanje trebuha, merjenje medenice in poslušanje otrokovih srčnih utripov. Ta preiskava ni invazivna, babici in zdravniku pa daje dobro informacijo o stanju ploda. Pri omenjeni preiskavi boste morali nekaj časa ležati na hrbtu, kar zna biti proti koncu nosečnosti neprijetno. Nekaterim ženskam lahko pri ležanju na hrbtu postane slabo. To je posledica zdaj že velikega ploda, ki s svojo težo pritiska na velike žile v vašem telesu.

Že s samim opazovanjem trebuha lahko babica dobi dobro predstavo o obliki vaše maternice in o legi otroka. Najpogosteje je plod v maternici v vzdolžni legi. Redkejše so prečne lege, kjer otrok leži nižje in bolj horizontalno. Z opazovanjem trebuha babica spremlja tudi gibanje ploda ter spremembe na koži trebuha.

Tovrsten pregled trebuha se praviloma izvaja pri tistih nosečnicah, ki so že dopolnile 24 tednov nosečnosti, pregled pa se opravi tudi pred porodom. Pri tipanju trebuha si babica pomaga s t. i. Leopoldovi prijemi, ki se jih izvaja od 36. tedna nosečnosti dalje in so namenjeni bolj podrobni seznanitvi z lego ploda v maternici.

Lega ploda v maternici

Lega

Plod navadno leži v vzdolžni legi. To pomeni, da se njegova vzdolžna os ujema z vzdolžno osjo matere. Včasih se ti dve osi križata in takrat pravimo, da plod leži v prečni legi.

Vstava

Vstavo ploda predstavlja tisti del ploda, ki je vodilni (se bo porodil najprej) in se nahaja v medeničnem vhodu. Najpogostejša je glavična vstava, možne pa so tudi druge (npr. medenična vstava). Tudi glavična vstava ima več različic. Najbolj ugodna in hkrati najbolj pogosta je zatilna vstava, saj se pri njej glavica skozi medenični kanal poraja z najmanjšim premerom, kar je seveda bolj ugodno za potek poroda.

Položaj

Položaj ploda v maternici nam pove, kakšen je odnos med plodovim hrbtom in maternico. Pri vzdolžni legi je plodov hrbet lahko na levi ali na desni strani maternice.

Drža

Ločimo pravilno in nepravilno držo ploda. Pri pravilni drži je plod v zatilni vstavi, njegova glavica je sklonjena (tako, da je bradica potisnjena na prsni koš), roke so prekrižane na prsih, noge pa na trebuhu.

Avtorica: asist. Petra Petročnik, dipl. bab. MSc (UK)