Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Porod je čustveno in telesno zelo intenzivna izkušnja, zato jo je mnogim porodnicam veliko lažje prestati ob prisotnosti partnerja ali drugega porodnega spremljevalca/ke. Pomembno je, da vas spremlja oseba, ob kateri se boste dobro počutili in ki vam bo znala nuditi ustrezno oporo, pa naj gre za partnerja, mamo, sestro, prijateljico ali dulo.

Porodni spremljevalec ima med porodom pomembno vlogo. Poleg tega, da je v veliko čustveno oporo in vam pomaga pri premagovanju porodnih bolečin, vam lahko pomaga tudi z različnimi aktivnostmi; vam masira hrbet, nudi pijačo, vam pomaga pri dihanju in sproščanju …

Osnovni pogoj za lepo porodno izkušnjo je tudi porodno okolje. To naj vam zagotavlja varnost in zasebnost, zato se o izbiri porodnega okolja pogovorite s partnerjem že v času nosečnosti. Kljub temu, da ženske ob porodu večinoma spremljajo partnerji, so v zadnjem času pri porodu vedno bolj zaželjene tudi porodne spremljevalke, ki jih imenujemo dule (ang. doula).

Če želite, da vas pri porodu spremljata tako partner kot dula, se pozanimajte, ali porodnišnica, kjer nameravate roditi, dovoljuje prisotnost obeh porodnih spremljevalcev.

Avtorica: asist. Petra Petročnik, dipl. bab. MSc (UK)