Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Porod je edinstven dogodek, zato njegovega natančnega poteka ne moremo vnaprej predvideti. Kljub temu pa pride v veliki večini primerov do nekega tipičnega poteka poroda, ki ga v porodnišnici obravnavajo na klasičen, rutinski način. Spodaj na kratko opisujemo, kako navadno poteka sprejem v porodnišnico.

Ob prihodu v porodnišnico vas bo sprejela diplomirana babica ali pa zdravnik specialist ginekolog porodničar. Pomembno je, da imate ob sebi vso potrebno zdravstveno dokumentacijo (zdravstveno kartico, materinsko knjižico in izvide). V času nosečnosti poskrbite, da imate materinsko knjižico vedno pri sebi. Diplomirana babica in/ali zdravnik bosta pregledala vašo materinsko knjižico in se z vami pogovorila o poteku nosečnosti, morebitnih težavah in spremljajočih obolenjih. Zelo verjetno je, da vam bodo posneli kardiotokogram (CTG), ki prikaže srčni utrip vašega otroka. Na podlagi tega zapisa sklepajo, kako se plodu godi v maternici. Poleg srčnega utripa aparat beleži tudi krčenje maternice (popadke). Diplomirana babica ali zdravnik bosta izvedla vaginalni pregled, s katerim bosta ugotovila, kakšno je vaše maternično ustje in koliko je odprto. Če bosta ob tem potrdila začetek poroda, boste ostali v porodnišnici, saj to pomeni, da se je porod začel. Kadar porod poteka normalno, je običajno lahko ves čas z vami tudi partner ali druga spremljevalna oseba, ki ste si jo izbrali.

Način obravnave porodnice v času poroda se med posameznimi porodnišnicami nekoliko razlikuje. Številne porodnišnice opuščajo rutinske postopke, ponekod pa se še vedno izvajajo. Med rutinske postopke sodita tudi britje spolovila in čistilna klizma (klistir). Strokovnih dokazov, s katerimi bi lahko podprli rutinsko britje spolovila in rutinsko uporabo čistilne klizme, ni. Britje lahko namreč povzroči manjše ranice na površini kože, s čimer se poveča možnost prenosa okužbe s porodnice na otroka ali zdravstvenega delavca in obratno. Tudi rutinska uporaba čistilne klizme pred porodom ni potrebna. Vsekakor lahko oba postopka v porodnišnici zavrnete ali pa zanju zaprosite. Svetujemo vam, da se o omenjenih postopkih ustrezno informirate.

Več o britju pred porodom si lahko preberete v prispevku Anje Bitenc Oblak, podrobnejše informacije o čistilni klizmi pa v prispevku Zakšek: Iz naročja do prvih korakov

Avtorica: asist. Petra Petročnik, dipl. bab. MSc (UK)