Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Začetek poroda ni enkraten dogodek, temveč proces, ki se odvija postopoma. Znakov za začetek poroda je več, pojavijo pa se lahko skupaj ali posamezno. Predvsem ženskam, ki še niso rodile, jih je večkrat težje prepoznati. Pomembno je, da se s partnerjem dobro seznanita z omenjenimi znaki, da bosta vedela, kdaj je ustrezen čas za odhod v porodnišnico.

Začetek poroda se od ženske do ženske lahko precej razlikuje. Spodaj so podrobneje predstavljeni najbolj pogosti znaki za začetek poroda.

Krvavo sluzast čep, ki se izloči iz nožnice

Krvavo sluzast čep je skupek zgoščene sluzi, ki v nosečnosti zapira maternični vrat. Ko se vaše telo prične pripravljati na porod, ga lahko opazite na spodnjem perilu ali v straniščni školjki. Krvavega čepa se ne prestrašite, saj je povsem normalen in fiziološki pojav. Ob pojavu krvavo sluzastega čepa se vam še ni potrebno napotiti v porodnišnico, saj sam po sebi še ne pomeni začetka poroda. Porod se lahko začne kmalu, ali pa boste do začetka poroda morali počakati še nekaj dni. V primeru negotovosti ali krvavitve iz nožnice vam svetujemo, da pokličete v porodnišnico in se posvetujete z zdravstvenimi strokovnjaki. Verjetno vas bodo napotili do najbližje urgentne ambulante.

Porodni popadki

Pri večini žensk se porod začne s porodnimi popadki. Porodni popadki so na začetku redki, pojavljajo se ritmično, njihova jakost, trajanje in pogostost pa naraščajo. Če boste rodili prvič, vam svetujemo, da se v porodnišnico odpravite, ko boste čutili redne popadke na 5 minut. Pri ženskah, ki ste v preteklosti že rodile, porod običajno poteka hitreje, zato svetujemo, da se v porodnišnico odpravite, ko bodo popadki redni in si bodo sledili na 10–15 minut. Ob tem morate upoštevati tudi oddaljenost med krajem, v katerem se nahajate ob začetku poroda, in porodnišnico. Svetujemo, da upoštevate tudi vremenske in prometne razmere.

Odtekanje plodovnice

Čeprav pri večini žensk plodovnica odteče med porodom, se porod lahko prične tudi tako, da vam ‘odteče voda’ (pri tem mislimo na plodovnico, ki obdaja otroka v maternici). To pomeni, da je prišlo do razpoka plodovih ovojev. Plodovnica lahko odteka počasi ali odteče nenadoma. Svetujemo, da imate pri sebi higienski vložek (uporaba tampona ni primerna). Če vam odteka plodovnica, se odpravite v porodnišnico takoj, saj obstaja povečano tveganje resnih zapletov za vašega novorojenčka, če vodilni plodov del (največkrat glavica) še ni fiksiran v medeničnem vhodu. O vašem stanju in stanju otroka naj se čimprej prepričata babica ali zdravnik. Svetujemo, da se do porodnišnice odpeljete v čim bolj ležečem položaju, kadar to ni izvedljivo, pa je najbolje poklicati reševalno vozilo.

V primeru pojava sumljive krvavitve ali bolečine, se nemudoma odpravite na pregled v najbližjo porodnišnico.

Avtorica: asist. Petra Petročnik, dipl. bab., MSc (UK)