Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V nadaljevanju je opisanih nekaj najpogostejših posegov, ki se jih babice in zdravniki porodničarji poslužujejo, da vam pomagajo roditi na čim enostavnejši in najbolj varen način. Vsak poseg ima seveda svoje prednosti in slabosti, zato je prav, da ste z njimi seznanjeni že pred porodom.

Predrtje plodovih ovojev

Optimalni čas za razpok plodovih ovojev je ob koncu prve porodne dobe, ko je maternični vrat popolnoma odprt, vendar se v določenih primerih nosečnici plodove ovoje predre umetno, in sicer predvsem takrat, ko je treba pohitriti potek poroda. Rutinsko predrtje plodovih ovojev se odsvetuje, saj je povezano z višjim odstotkom porodov, ki se končajo s carskim rezom.

Intravenozno nadomeščanje tekočine

Po potrebi vam bodo v porodnišnici tekočino nadomeščali tudi intravenozno, preko kanala, vstavljenega v žilo. V tekočino včasih dodajo tudi zdravila. Intravenozno terapijo boste prejeli po dogovoru z zdravnikom in/ali babico.

Vaginalni pregled

Z vaginalnim pregledom babica in/ali zdravnik spremljata napredovanje vašega poroda. Vaginalni pregled je poseg v telo, zato bo diplomirana babica od vas vedno pridobila dovoljenje za izvedbo.

Sproženje in pospeševanje poroda

Sproženje in pospeševanje poroda sta dokaj pogosta posega. Pri nekaterih ženskah je, zaradi različnih vzrokov, porod potrebno sprožiti. Ob tem se zdravniki poslužujejo različnih tehnik, kot sta na primer luščenje plodovih ovojev ali umetno predrtje plodovih ovojev. Včasih se odločijo tudi za aplikacijo oksitocina ali prostaglandinov – zdravilnih učinkovin, ki sprožijo porodne popadke.

Pomembno je, da se vaš porod odvija po čim bolj naravni poti, pri tem pa se karseda svobodno gibajte oziroma poiščite vam najbolj ustrezen položaj.

Avtorica: asist. Petra Petročnik, dipl. bab. MSc (UK)