Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Spremembe vašega telesa v nosečnosti so posledica sobivanja dveh bitij v enem telesu; devet mesecev je vaše telo okolje, v katerem se razvija novo življenje. Poleg telesnih sprememb se v nosečnosti spremeni tudi počutje. Slednje ni le posledica spremembe hormonskega ravnovesja, pač pa tudi tega, da je prehod v materinstvo pomemben življenjski mejnik, ki od ženske zahteva marsikatero prilagoditev.

Utrujenost

Še posebej v prvem trimesečju, ko je razvoj otroka najbolj intenziven, boste morda pogosteje utrujeni, kar je posledica številnih sprememb v telesu. Privoščite si dodaten počitek, če ga potrebujete. Spremeni se lahko tudi ritem spanja in njegova kakovost, kar prav tako vpliva na počutje.

Bruhanje in slabost

Bruhanje in slabost sta stranska učinka povečane količine hormona hCG v telesu. Običajno se pojavljata v prvem tromesečju, včasih pa lahko trajata tudi dlje časa. Kljub temu, da stanje imenujejo jutranja slabost, ni nujno omejeno le na jutranji čas. Če se soočate s slabostjo, vam svetujemo, da se izogibate začinjeni in mastni hrani. Izkušnje kažejo, da nekaterim nosečnicam pomaga, da zjutraj, še preden vstanejo, zaužijejo suhe prigrizke. Čez dan priporočamo uživanje več majhnih obrokov hrane ter pogosto pitje manjših količin tekočine. Večerni obrok naj bo sestavljen pretežno iz beljakovin. Občutek lakote in žeje lahko slabost še poslabšata. Nekateri strokovnjaki svetujejo prehrano, bogato z vlakninami, kar omogoči zadosten vnos vitamina B6 in cinka, ki naj bi olajšala nelagodje. Pomaga lahko tudi ingver in akupresura zapestja (poznana kot točka P6). Vsakemu pomaga nekaj drugega; preizkusite, kaj od naštetega odgovarja vam.

Prebava

Progesteron je zaščitnik nosečnosti, preprečuje krčenje maternice in s tem prezgodnji porod, vendar pa oslabi tonus gladkega mišičja, kar pomeni, da lahko povzroči zastajanje krvi (npr. krčne žile, hemoroidi) ali zastajanje urina. Prav tako upočasni delovanje črevesja, kar lahko vodi v zaprtje, ter oslabi zapiranje poklopca nad želodcem, t. i. ezofagealnega sfinktra, zato se kisla želodčna vsebina lahko vrača v požiralnik, kar občutimo kot zgago ali refluks. Osnoven ukrep, ki vam ga za preprečevanje zaprtja priporočamo že od začetka nosečnosti, je uživanje zadostnih količin tekočine (najprimernejša je voda) ter uživanje hrane, bogate z vlakninami (sadje, zelenjava, stročnice, polnovredna moka, razne kaše, neoluščen riž …).

Laneno seme in seme indijskega trpotca z veliko tekočine povečata volumen črevesne vsebine in tako spodbudita delovanje črevesja. Koristi tudi redno gibanje. V primeru zgage je bolje, da se odrečete kofeinu in uživanju kisle, mastne ali pekoče hrane. Pomaga tudi, če se 2–3 ure pred spanjem izogibate uživanju hrane ter pitju mrzlih tekočin. Nekaterim pomaga spanje z vzdignjenim vzglavjem, kar preprečuje stekanje želodčne vsebine iz želodca v požiralnik.

Maternica

Maternica v nosečnosti raste in se razteza, da ima plod dovolj prostora. Raztezanje materničnih vezi, ki se prilagajajo rasti maternice, lahko včasih občutite tudi kot bolečino. V prvem tromesečju nosečnosti je pogostejše uriniranje posledica pritiska noseče maternice na sečni mehur. Pogostejše uriniranje se lahko pojavi tudi v zadnjem trimestru, ko na sečni mehur pritiska plod, ki se je spustil v porodni kanal. Noseča maternica v zadnjem trimesečju nosečnosti potiska organe v trebušni votlini navzgor, zato boste lahko ob koncu nosečnosti zaznali oteženo dihanje.

Lahko boste čutili tudi krčenja maternice – to so neboleči nosečnostni popadki, ki pripravljajo maternično ustje na porod.

Nožničnega izcedka je v nosečnosti več, običajno je mlečno bele barve, nima vonja in ni pekoč.

Dojke

V dojkah se pod vplivom hormonov množijo mlečni vodi in žleze, zato rastejo. V dojkah že nastaja mlezivo (kolostrum), ki se proti koncu nosečnosti že lahko prične izločati.

Kri in krvni tlak

V nosečnosti se spremeni sestava krvi. Poveča se volumen krvne plazme, vendar ob tem število rdečih krvničk ne poraste sorazmerno, zato pride do znižanega hemoglobina. Pomagate si lahko s prehrano, bogato z železom in vitaminom B12, ki ga vsebuje temnolistna zelenjava, izdelki iz polnozrnate moke in rdeče meso.

V krvi se poveča tudi število belih krvničk za zaščito pred infekcijami. Krvni tlak v prvem tromesečju blago upade, do konca nosečnosti pa se normalizira. V nosečnosti se poveča zmožnost za strjevanje krvi, kar pripomore k preprečevanju krvavitev po porodu. Poveča se prekrvavljenost rodil, sluznic in kože in zaradi tega so v nosečnosti pogoste krvavitve iz dlesni in nosu, zaradi otekle nosne sluznice pa tudi smrčanje med spanjem ni redko. V nosečnosti lahko pride tudi do sindroma vene cave; to je takrat, ko pri legi na hrbtu teža noseče maternice pritiska na spodnjo votlo veno (veno cavo), kar privede do slabosti. Če se vam to zgodi, se obrnite na bok in počakajte, da občutek vrtoglavice izgine.

Koža in lasje

Večino nosečnostnih sprememb povzročijo hormoni, katerih ravnovesje je v nosečnosti drugačno kot v nenosečem stanju. Hormonske spremembe v nosečnosti lahko povzročijo tudi močnejšo pigmentacijo kože na določenih predelih telesa, predvsem je opazna temna črta po sredini trebuha; t. i. linea negra. Na področjih, kjer je največ maščobnega tkiva (stegna, dojke, trebuh), lahko pride do trganja vezivnih vlaken, kar se kaže kot strije. Pojav strij lahko ublažimo z  uporabo različnih krem. Zaradi estrogena je rast las bujnejša.

Imunski sistem

Hormon z imenom ß-Humani horionski gonadotropin (ßhCG) delno zavre imunsko delovanje, zato da telo ženske ne bi zavrnilo posteljice (placente). Iz omenjenih razlogov so nosečnice bolj dovzetne za nekatere okužbe, oziroma te lahko pri njih potekajo težje.

Otekline

Ob koncu nosečnosti se lahko pojavijo fiziološki edemi oz. otekanje spodnjih okončin, katerih povzročitelj je tudi progesteron. Navadno se zmanjšajo preko noči. Pomaga počivanje z dvignjenimi nogami in redna telesna aktivnost, ki prepreči zastajanje venske krvi. V primeru, da se oteklinam pridruži visok krvni tlak, pa vam svetujemo obisk pri ginekologu.

Telesna drža in počutje

Zaradi noseče maternice se težišče telesa premakne, zato se spremeni tudi vaša telesna drža. Ob tem naj ne bi občutili bolečin.

Kakršne koli bolečine v medeničnem obroču zahtevajo obravnavo fizioterapevta. Včasih pomaga že zgolj previdnost pri dvigovanju bremen in pri menjavanju položajev (iz ležečega v sedeči, iz sedečega v stoječi in obratno). Svetujemo tudi, da se v nosečnosti izogibate nošenju visokih pet. Slednje odsvetujemo tudi v primeru, ko imate težave s krčnimi žilami. Le-te se lahko v nosečnosti še dodatno razvijejo. Svetujemo vam nošenje posebnih kompresijskih nogavic, počitek z dvignjenimi nogami večkrat na dan in dovolj gibanja.

V primeru, da težave trajajo dalj časa in/ali so intenzivne, je vsekakor priporočljivo, da se o njih posvetujete z zdravstvenimi strokovnjaki, ki spremljajo vašo nosečnost.

Na spletu je moč najti številne nasvete za samopomoč pri nosečniških težavah, vam pa svetujemo, da njihovo strokovnost in utemeljenost vedno preverite.

Avtorica: doc. dr. Ana Polona Mivšek, dipl. bab.