Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V nosečnosti naj bi ženska pridobila nekje med 8 in 12 kg, približno en kilogram na mesec, več v zadnjem trimesečju. Sodobna priporočila glede pridobivanja telesne teže, ki so opisana spodaj, upoštevajo izhodiščno telesno težo ženske pred zanositvijo, izmerjeno z indeksom telesne mase. Neustrezno pridobivanje telesne teže namreč lahko privede do tveganja za pojav zdravstvenih težav.

Pretirana rast telesne teže v nosečnosti – npr. če nosečnica pridobi več kot dva kilograma na mesec – lahko poveča tveganje za zdravstvene težave.

Ženske, katerih telesna teža je pod priporočljivo, naj pridobijo več kilogramov kot tiste, pri katerih je telesna teža nad priporočljivo. Ženske s prekomerno težo ob zanositvi lahko pridobijo dosti manj; v primerih, ko je ITM nad 35, se svetuje, da svojo težo obdržijo skozi celotno nosečnost. Zdravstveni strokovnjaki spremljajo porast telesne teže predvsem zato, ker lahko naglo povečanje telesne teže v nosečnosti kaže na tveganje za nosečnostno sladkorno bolezen ali preeklampsijo.

Splošna priporočila za pridobivanje telesne teže v nosečnosti:

Telesna teža pred nosečnostjo Priporočena pridobitev teže
Prenizka teža (ITM < 18,5) 13 do 18 kg
Normalna teža (ITM 18,5 do 24,9) 11 do 16 kg
Prevelika teža (ITM 25 do 29,9) 7 do 11 kg
Debelost (ITM 30 ali več) 5 do 9 kg

Indeks telesne mase izračunamo: ITM = teža (v kg) / telesna višina (v m)2 

Nosečnost z dvojčki ali trojčki

Če nosite dvojčke ali trojčke, boste verjetno pridobili več kilogramov. Posvetujte se z zdravnikom, da ugotovite, kaj je za vas primerno.

Priporočila za povečanje telesne mase v nosečnosti z dvojčki:

Teža pred nosečnostjo Priporočena pridobitev teže
Normalna teža (ITM 18,5 do 24,9) 17 do 25 kg
Prevelika teža (ITM 25 do 29,9) 14 do 23 kg
Debelost (ITM 30 ali več) 11 do 19 kg

Na kakšen način je v telesu nosečnice porazdeljena pridobljena telesna masa?

Predpostavimo, da vaš otrok tehta približno 3 do 3,6 kg. Preostali kilogrami se porazdelijo na naslednja tkiva in organe:

  • Povečane dojke: 0,5 do 1,4 kg
  • Povečana maternica: 0,9 kg
  • Posteljica: 0,7 kg
  • Plodovnica: 0,9 kg
  • Povečan volumen krvi: 1,4 do 1,8 kg
  • Povečan volumen drugih tekočin: 0,9 do 1,4 kg
  • Maščobne zaloge: 2,7 do 3,6 kg

Med nosečnostjo ženske torej pridobijo nekaj telesne teže, ki se po porodu navadno zelo hitro zmanjša.

Dojenje pripomore k zniževanju prevelike telesne teže po porodu. Nekatere pa po porodu ohranijo preveliko telesno težo, kar lahko predstavlja tveganje za debelost. Ustrezen način zniževanja prevelike telesne teže po porodu je kombinacija ustrezne prehrane in telesne dejavnosti. Pri tem se ohrani mišična masa, izboljša srčno-žilna vzdržljivost in izgubi maščevje. Vendar je pri tem potrebna previdnost; strokovnjaki opozarjajo, da je pri rabi različnih dietnih in rekreativnih režimov pomembna zmernost in postopnost, še posebej, če mati svojega otroka doji.

Avtorica: dr. Zalka Drglin, Barbara Mihevc Ponikvar