Nosečnost traja približno 266 dni oz. 38 tednov od spočetja ali približno 280 do 282 dni (40 tednov) od prvega dne zadnje menstruacije. Le približno 5 do 6 % porodov se zgodi točno na izračunan datum poroda, zato se porod pričakuje od dopolnjenega 37. do 42. tedna nosečnosti, ko otrok postane zrel.

Glavni mejniki razvoja zarodka in ploda:

4.–5. dan po spočetju se oplojeno jajčece ugnezdi v sluznico maternične votline.

Od 3. do 8. tedna nosečnosti poteka razvoj zarodka. V tem obdobju sta zdrav življenjski slog in izogibanje škodljivim vplivom, kot so sevanje, nekatera zdravila, infekcije, povišana telesna temperatura ipd., še posebej pomembna.

V 5.–6. tednu je na ultrazvoku že mogoče videti srčni utrip zarodka.

Od 9. tedna nosečnosti dalje ne govorimo več o zarodku temveč o plodu.

Posteljica v celoti prevzame svoje naloge med 8. in 10. tednom; tu se izmenjujejo plini, hranila in druge snovi. Materina in plodova kri se načeloma ne mešata.

Organogeneza ali izgradnja organov je zaključena do 12. tedna nosečnosti.

Že od 10. tedna plod ‘vadi’ dihalne gibe, vendar pa dihala do približno 28. tedna nosečnosti niso sposobna samostojnega delovanja. Sočasno z dihali se razvijajo tudi obtočila.

V 8.–10. tednu ima otrok že razvito srce s štirimi prostori (preddvori in prekati). V tem obdobju začne plod požirati plodovnico in izločati urin; s tem se spostavlja funkcija sečil. Pojavi se tudi poraščenost kože, ki jo imenujemo lanugo.

Med 13. in 16. tednom nosečnosti se pričnejo oblikovati kosti. V črevesju začne nastajati prvo blato – mekonij. Na ultrazvočnem pregledu je že možno določiti spol.

Med 17. in 20. tednom nosečnosti ženska običajno prvič začuti plodove gibe. Plod prične kopičiti rjavo maščevje, ki mu po rojstvu pomaga vzdrževati toploto. Na otrokovi koži se pojavi bela zaščitna snov, ki jo imenujemo verniks.

Med 20. in 24. tednom nosečnosti se plod začne odzivati na zvok; razločiti je mogoče med njegovimi aktivnimi in mirnimi obdobji.

Med 21. in 25. tednom začnejo stene pljučnih mešičkov proizvajati surfaktant; to je snov, ki omogoča, da pljučni mešički po rojstvu ostanejo razprti. Pljuča so popolnoma razvita in funkcionalna od 32. tedna dalje.

Med 28. in 32. tednom nosečnosti se testisi pri dečkih običajno spustijo v mošnjo.

Med 32. in 36. tednom plod intenzivno pridobiva na masi, in sicer pridobi okoli 25 g na dan, poraščenost (lanugo) pa izgine.

Od 30. do 34. tedna plodove zenice že odreagirajo na svetlobo.

S 37. tedni je plod zrel; pričakujemo porod.

Avtorica: doc. dr. Ana Polona Mivšek, dipl. bab.