Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Nosečnost traja približno 266 dni oz. 38 tednov od spočetja ali približno 280 do 282 dni (40 tednov) od prvega dne zadnje menstruacije. Le približno 5 do 6 % porodov se zgodi točno na izračunan datum poroda, zato se porod pričakuje od dopolnjenega 37. do 42. tedna nosečnosti, ko otrok postane zrel.

Razvoj zarodka in ploda

V tem prispevku si lahko preberete več o razvoju zarodka in ploda po gestacijskih tednih. Nosečnost traja 40 tednov (280 dni) ali 10 lunarnih mesecev od prvega dne vaše zadnje menstruacije. Datum zadnje menstruacije je ključen podatek za izračun predvidenega termina poroda, točno na ta dan pa se zgodi 5 do 6 % porodov. Porod donošenega otroka pričakujemo med dopolnjenim 37. in 42. tednom nosečnosti.

1. in 2. teden: Niste še noseči, pravkar se je pričela vaša zadnja menstruacija. Do spočetja običajno pride dva tedna po pričetku menstruacije. Pri ženskah, pri katerih menstruacijski ciklus traja 28 dni, ovulacija nastopi 13. do 15. dan.

3. in 4. teden: V jajcevodu sta se spermij in jajčece združila v zarodek (zigoto). Če se je oplodilo več jajčec, ali če se je oplojeno jajčece razdelilo na dva ali več delov, lahko pride do večplodne nosečnosti. Zarodek potuje proti maternici in se ugnezdi v sluznico maternice. Pri tem lahko pride do rahle krvavitve, ki jo imenujemo ugnezditvena krvavitev.

5. in 6. teden: Pride do hitrega porasta hormona HCG (humanega horionskega gonadotropina), zato je test nosečnosti po izostali menstruaciji v tem času običajno že pozitiven. Pričenja se intenziven razvoj tkiv in organov, zato sta v obdobju prihodnjih nekaj tednov ključna zdrav življenjski slog in izogibanje različnim škodljivim vplivom (sevanju, nekaterim zdravilom, okužbam …). Na vaginalnem ultrazvoku se v večini primerov v maternici že lahko vidi gestacijsko vrečko in tudi plod. Plod je v 6. tednu velik 4‒6 mm (razdalja teme – trtica), pri vitalnem plodu so že vidni utripi srca. Hrbtenični kanal se zaraste. Razvijati se pričneta notranje uho in grlo. Posteljica do 12. tedna še ne bo v celoti prevzela svoje vloge. Krvni obtok je vzpostavljen, nastanejo zametki okončin in notranjih organov.

7. in 8. teden: Razvijajo se možgani in obraz zarodka, nastanejo dlani in prsti na rokah in nogah. Plod v 7. tednu meri od temena do trtice 7‒9 mm. V 8. tednu se prične premikati, njegovih gibov pa še ne morete zaznati. Razvije se nosna kost. Spolne žleze se usmerjajo v razvoj jajčnikov ali testisov. V 8. tednu plod tehta 1 gram, meri pa 8‒11 mm.

9. in 10. teden: V 9. tednu plod meri približno 1,5 do 2 cm in tehta 3 grame. V 10. tednu srce bije s približno 160 utripi na minuto. Večinoma so že izoblikovani tudi sklepi okončin, plodov repek izgine. Plod meri približno 3 cm in tehta 4‒5 gramov. Od 10. tedna dalje je že mogoče opraviti prve presejalne teste za najpogostejše genetske nepravilnosti.

11. in 12. teden: Glava zavzema polovico velikosti ploda. Razvijejo se očesne veke in zametki zob. Formirajo se jetra in zunanje genitalije, nastanejo nohti. Plod meri v dolžino 4‒5 cm. Od 11. tedna dalje je možno opraviti ultrazvočno merjenje nuhalne svetline in biopsijo horionskih resic. Nastanek organov je v 12. tednu v največji meri zaključen. Prebavila so v 12. tednu že v trebušni votlini. Posteljica plod že lahko oskrbuje s hrano in kisikom. Plod meri približno 6 cm in tehta 14 gramov.

13. in 14. teden: Na prstih se pričnejo razvijati prstni odtisi. Razvile so se zasnove za vseh 20 mlečnih zob. Trebušna slinavka pričenja izločati inzulin. Na ultrazvočnem pregledu je že mogoče določiti spol! Plod v 13. tednu meri približno 7 cm in tehta približno 20 gramov. Opazni so dihalni gibi, plod požira plodovnico in izloča urin. Koža je poraščena z mehkimi lanugo dlačicami. Plod v 14. tednu tehta približno 30 g in meri približno 8 cm.

15.  in 16. teden: V 15. tednu plod meri približno 10 cm in tehta približno 70 g. Lahko že sesa svoj palec. Kosti skeleta se krepijo, razvoj mišic se nadaljuje. Oči so zaprte, vendar postanejo dovzetne za svetlobo, razvija se sluh. Od 16. tedna dalje je možna amniocenteza. Gibi okončin so vse bolj usklajeni. Mnogorodke lahko morda že začutijo gibe ploda.

17. in 18. teden: Plod je v obdobju hitre rasti, glava in telo so v bolj proporcionalnih razmerjih, pod kožo se tvori maščevje, ki mu bo po rojstvu pomagalo zadrževati toploto. Zmožen je obrazne mimike. Sliši zunanje in notranje zvoke. Od glave do trtice meri 14 cm, skupno pa do 20 cm v dolžino, tehta do 190 g. Pri deklici so razvita rodila, pri dečku se pričenja razvoj prostate in spuščanje testisov iz medenice v mošnjo. Ultrazvočno je že mogoče preveriti razvoj organov.

19. in 20. teden: Možgani se intenzivno razvijajo, intenzivna rast ploda se nadaljuje. Tudi nosečnice, ki so prvič noseče, bodo morda že lahko prvič občutile gibe ploda. V tem času se običajno opravi morfološki ultrazvočni pregled ploda ter določi lego posteljice. V 20. tednu plod meri približno 25 cm v dolžino in tehta približno 300 g. Na koži se pojavi verniks – bela mastna zaščitna snov. Pri plodu lahko opazimo cikle spanja in budnosti.

21. in 22. teden: V črevesju se formira prvo blato – mekonij. Delovati prične plodov lasten imunski sistem. Razvite so oči. V 22. tednu meri približno 27 cm in tehta okrog 450 g.

23. in 24. teden: V primeru prezgodnjega rojstva ima plod že možnost preživetja! V dolžino meri približno 30 cm in tehta okrog 500 g. Razvija se živčevje. Plod je zdaj v obdobju hitrega pridobivanja teže in je že povsem izoblikovan.

25. in 26. teden: Proti koncu drugega trimesečja se večina plodov ustali v določenem položaju. V 25. tednu je plod težak približno 700 g. Koža počasi izgublja svojo zgubanost, nadaljuje se rast las, izboljšujejo se refleksi in nadaljuje razvoj čutil. Plodove kosti pridobivajo gostoto in trdoto. Razvijajo se žile v pljučih, prične se tvoriti surfaktant, ki po rojstvu omogoča razprtost pljučnih mešičkov.

27. in 28. teden: Plod doseže težo 1000 g in dolžino 35‒40 cm. Nadaljuje se predvsem razvoj možganov in pljuč, ki v tem obdobju še niso dovolj zrela za samostojno življenje izven maternice.

29. in 30. teden: Plod tehta okrog 1200 g. Gibi otroka se lahko v tem času spremenijo in postanejo manj intenzivni (Ne pa manj pogosti!), saj ima plod zaradi rasti manj prostora za gibanje. Razvija se kostni mozeg, kosti trdijo, lanugo počasi izginja, možgani se intenzivno razvijajo.

31. in 32. teden: Plod intenzivno pridobiva težo, koža postaja bolj napeta in rožnata. V 32. tednu tehta približno 1700 g. Zenice že lahko reagirajo na svetlobo. Pljuča so še edini življenjsko pomemben organ, ki še ni dovolj razvit. Otroci, ki so prezgodaj rojeni v tem obdobju, imajo že dobre možnosti preživetja.

33. in 34. teden: Plod zdaj tehta že okrog 2000 g in meri več kot 40 cm v dolžino. Še vedno je v obdobju hitrega pridobivanja teže, zaradi razvoja možganov raste tudi glava. Pljuča zdaj že izločajo surfaktant, se pa še vedno razvijajo. Količina plodovnice je v tem času največja in takšna ostane do poroda. Pri dečkih so testisi običajno že spuščeni v mošnjo.

35. in 36. teden: Če bi se v tem obdobju porod pričel, ga ne bi skušali ustaviti, saj je večina plodov že dovolj zrela za življenje zunaj maternice. Plod meri v dolžino približno 45 cm in tehta od 2300 do 2700 g. Od sedaj dalje pridobiva do poroda približno 200‒250 g teže tedensko.

37. in 38. teden: Plod je že dovolj razvit in zrel za življenje po rojstvu. Tehta okrog 3000 g in meri v dolžino skoraj 50 cm. Plod vadi dihalne gibe in požira plodovnico, ki je v tem obdobju že lahko »mlečno« obarvana zaradi odluščenega vermiksa. Večina nosečnosti z dvojčki se v tem času zaključi s porodom.

39. in 40. teden: Plod še vedno pridobiva 25‒30 g teže dnevno. Tehta približno 3300 g in meri v dolžino približno 50 cm. Večina plodov je v tem času že v svojem porodnem položaju. Bodite pozorni na plodove gibe! Če še niste, boste gotovo kmalu spoznali svojega novorojenčka!

Avtorice: Irena Krotec, zdravnica specialistka javnega zdravja, Barbara Mihevc Ponikvar, zdravnica specialistka javnega zdravja, Maja Broder, diplomirana babica