Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Med vožnjo v avtomobilu morajo tudi nosečnice uporabljati varnostni pas, saj se z uporabo pasu, ob morebitni prometni nezgodi, zmanjša verjetnost poškodb nosečnice in nerojenega otroka. Ob trku bo pravilno nameščen varnostni pas zadržal naše telo, da ne bo udarilo ob volanski obroč ali ob armaturno ploščo.

Nosečnica in varnostni pas

V avtomobilu naj bo vozniški sedež pomaknjen čim bolj nazaj, vendar tako, da stopalke in volanski obroč še normalno dosežemo. Za nastavitev sopotnikovega sedeža, na katerem potujemo kot nosečnica, se priporoča, da je le-ta pomaknjen čim bolj nazaj, zračna blazina pa naj ostane aktivirana.

Z uporabo varnostnega pasu se, ob morebitni prometni nezgodi, zmanjša tveganje nosečnice in nerojenega otroka za poškodbe. Ob trku bo pravilno nameščen varnostni pas zadržal naše telo, da ne bo udarilo ob volanski obroč ali ob armaturno ploščo.

Varnostni pas je treba uporabljati vedno, tudi na najkrajših vožnjah. Avtomobilska zračna blazina ne nadomešča funkcije varnostnega pasu in obratno. Obe varnostni napravi se dopolnjujeta, tako da med nosečnostjo ne priporočamo izklapljanja varnostnih zračnih blazin.

Pravilno pripenjanje nosečnice z varnostnim pasom


Vir: Javna agencija za varnost prometa (z dovoljenjem)

  • Zgornji del pasu naj poteka med ramo in vratom ter med obema dojkama, pri čemer naj se tesno prilega prsnemu košu,
  • Spodnji del pasu naj bo nameščen pod trebuhom, poteka naj preko medenice in se ji tesno prilega.
  • Zgornji del pasu ne sme nikoli potekati za hrbtom ali pod roko, spodnji del pasu pa ne preko trebuha.

OPOZORILO: Zgornji del pasu ne sme nikoli potekati za hrbtom ali pod roko, spodnji del pasu pa ne preko trebuha.

Varnostni pas se mora tesno prilegati telesu, zato v hladnejših dneh, preden se pripnemo z varnostnim pasom, slečemo vrhnja debela, puhasta oblačila. Na ta način precej zmanjšamo tveganje za poškodbe, ki bi, v primeru hitrega zaviranja ali trka, nastale zaradi preohlapno pripetega varnostnega pasu.

Ali je uporaba varnostnega pasu za nosečnico lahko tudi nevarna?

Uporaba varnostnega pasu za nosečnico ni nevarna. Ob morebitni avtomobilski nezgodi bi bil zaradi neuporabe varnostnega pasu udarec telesa nosečnice ob volanski obroč ali ob armaturno ploščo veliko bolj nevaren kot pritisk, ki ga povzroči pravilno nameščen pas.

OPOZORILO: Ob morebitni prometni nezgodi naj nosečnica, tudi če ni vidnih poškodb, opravi nujni pregled v najbližji porodnišnici.

Priporočila za nosečnico med vožnjo z avtomobilom:

  • Med daljšo vožno naredite več krajših postankov s hojo in raztegovanjem.
  • Svetujemo podporo za ledveni del hrbtenice.
  • Predvsem v tretjem trimesečju nosečnosti ali če čutite popadke, ne vozite sami.
  • Vedno imejte s seboj mobilni telefon.

Avtorici: Sonja Tomšič, dr. med., spec. jav. zdravja, prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja