Kakor vsak posameznik drugače občuti bolečino, tako tudi vsaka ženska različno občuti porodne bolečine. Zanje so v veliki meri zaslužni krči maternice (porodni popadki), ki so na začetku poroda podobni menstrualnim krčem, z napredovanjem pa postajajo čedalje močnejši in bolj boleči. Z različnimi metodami lahko porodnici pomagamo pri lajšanju bolečine, kljub vsemu pa je ne moremo popolnoma odstraniti. Ločimo dva načina lajšanja bolečin med porodom, in sicer farmakološkega in nefarmakološkega.

K nefarmakološkim metodam lajšanja bolečine uvrščamo aromaterapijo, homeopatijo, hidroterapijo, muzikoterapijo in električno draženje živcev preko kože (angl. TENS).

Pri farmakoloških metodah  je najbolj razširjeno inhalacijsko lajšanje bolečin, pri katerem se uporablja plin dušikov oksidul. Sledi uporaba zdravil za lajšanje bolečine z vsebnostjo opioidov (npr. Dolantin). Ta se lahko dajejo v obliki injekcije v mišico ali pa skupaj z infuzijsko raztopino po intravenoznem kanalu, ki vam ga navadno nastavijo v eno izmed žil na roki.

Na voljo je tudi lajšanje bolečin z uporabo remifentanila (Ultiva), opioidnega analgetika, ki se dovaja v žilo skozi venski kanal, porodnica pa si aplikacijo uravnava sama.

Naslednja možnost je epiduralna analgezija, pri čemer anesteziolog uvede kateter v epiduralni prostor, ki se nahaja tik ob hrbtenjači, v ledvenem delu. Skozenj nato vbrizgava anestetik, ki začasno omrtviči živčne poti za prevajanje bolečine. Zaradi nekaterih možnih stranskih učinkov je treba porod skrbneje nadzorovati.

O izbiri načina za lajšanje bolečine med porodom se posvetujte z babico ali zdravnikom. Ker ima vsaka oblika farmakološkega lajšanja bolečine svoje specifike, vam svetujemo, da se pred dokončno izbiro dobro pozanimate o možnostih, ki so za vas takrat najbolj primerne.

Vsekakor pa lahko pri lažjem soočanju s porodno bolečino veliko pomaga tudi podpora partnerja ali porodnega spremljevalca/ke.

Avtorica: asist. Petra Petročnik, dipl. bab. MSc (UK)