Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Porodni položaji v prvi porodni dobi

Prva porodna doba traja od začetka poroda pa vse do popolnega odprtja materničnega ustja. Odpiranje materničnega ustja je, med drugim, posledica porodnih popadkov. V prvi porodni dobi postaja maternično ustje vse mehkejše in tanjše, hkrati pa se odpira in je ob koncu prve porodne dobe odprto za približno 10 cm.

V prvi porodni dobi izberite položaj, v katerem se boste dobro počutili in bo hkrati ugodno vplival na potek poroda. O tem vam bo z nasveti in vsem potrebnim znanjem pomagala babica, ki bo prisotna pri porodu.

Predlagamo uporabo naslednjih položajev:

 

Svetujemo redno menjavanje položajev (na 30 do 60 minut) in gibanje, saj to pripomore h krajšemu porodu in preprečevanju komplikacij pri plodu. V prvi porodni dobi svetujemo predvsem uporabo pokončnih položajev, ki vam olajšajo porod zaradi:

  • delovanja sile gravitacije,
  • učinkovitejšega delovanje popadkov,
  • izboljšane poravnave ploda
  • povečanega medeničnega izhoda.

Porodni položaji v drugi porodni dobi

Druga porodna doba traja od popolnega odprtja materničnega ustja do popolnega rojstva novorojenčka. V tej dobi postanejo porodni popadki močnejši, pogostejši in trajajo dlje časa. Navadno v tej dobi počijo tudi plodovi jajčni ovoji. Posledično začne vodilni plodov del (največkrat je to glavica) pritiskati na nožnično tkivo. Pojavi se potreba po pritiskanju – spontani trebušni pritisk.

Porodni položaji so pomembni tudi v drugi porodni dobi, saj vplivajo na zaporedje in jakost popadkov, na počutje ploda in materino udobje. Pri izbiri ustreznega položaja vam bo z nasveti in znanjem pomagala babica. Ustrezen porodni položaj v drugi porodni dobi lahko pripomore tudi k:

  • zmanjšanju bolečine,
  • zmanjšanju uporabe sredstev proti bolečinam,
  • bolj učinkovitim popadkom,
  • zmanjšanju poškodb presredka in notranjega spolovila.

Svetujemo uporabo naslednjih položajev:

 

Pri vseh porodnih položajih vas lahko podpira partner ali porodni spremljevalec.