Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Plodove srčne utripe lahko poslušamo s stetoskopom, pinardovo slušalko, posnamemo pa jih lahko z aparatom, imenovanim kardiotokograf (CTG), ki, poleg plodovega srčnega utripa, posname tudi mišični tonus maternice. Ginekologi takšno snemanje priporočajo po 37. tednu nosečnosti.


Slika
1: Pinardova slušalka za poslušanje plodovih srčnih utripov

Pri kardiotokografiji (CTG) se nosečnici na trebuh namestijo posebna tipala, ki se jih pričvrsti z dvema elastičnima trakovoma. Ženska pri tem leži na levem boku, da se prepreči pojav sindroma vene cave. Osnovna srčna frekvenca ploda je med 110–160 utripov/minuto.


Slika 2
: CTG-zapis

Večina slovenskih porodnišnic se poslužuje neprekinjenega snemanja plodovih srčnih utripov tudi med porodom, zato obstaja velika verjetnost, da se vam bo CTG snemal, vse dokler ne boste rodili. Slabost snemanja CTG med porodom je, da morate med popadki ležati ali biti v polsedečem položaju, kar zna biti zelo nelagodno. Zaradi tega nekatere porodnišnice uporabljajo telemetrijo. Telemetrija je brezžična tehnika snemanja CTG-zapisa, kar porodnici dovoljuje svobodnejše premikanje in nemoteno gibanje po prostoru. Svetujemo, da se o snemanju CTG med porodom pogovorite z babico, ki bo prisotna ob vašem porodu.

Avtorici: doc. dr. Ana Polona Mivšek, dipl. bab. in asist. Petra Petročnik, dipl. bab. MSc (UK)