Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Priporočila se redno posodabljajo, zato spremljajte spletno stran.

Na Ginekološki kliniki v Ljubljani so pripravili spodnja priporočila za:

Nosečnost

Podatkov o poteku covid-19 v nosečnosti je trenutno malo.

Blag potek bolezni. Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Trenutno ni podatkov o smrti nosečnic zaradi covid-19. Bolezen pri nosečnicah običajno poteka z znaki blage gripe/prehlada, predvsem s kašljem, vročino, kratko sapo in s spremembo občutka za vonj in okus.

Vpliv na plod. Ni podatkov o povečanem tveganju za splav. Po trenutno znanih podatkih, ni dokazov o prirojenih napakah ploda zaradi okužbe s SARS-CoV-2.

V literaturi se pojavljajo podatki o možnem prenosu virusa v nosečnosti ali ob porodu (vertikalen prenos). Opisani so v dveh objavah, novorojenci so bili brez težav in redno odpuščeni iz porodnišnice. Ob tem je pomembno, da v raziskavah, kjer so testirali amnijsko tekočino, posteljico, popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in analizirali materino mleko okuženih nosečnic, so bili vsi testi negativni na virus. Trenutno tudi ni dokazov o prenosu prek rodil.

V primeru akutne okužbe s covid-19 v nosečnosti naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih priporočilih. V primeru slabšanja simptomov ali dolgotrajnega okrevanja, je potrebna nadaljnja obravnava, saj obstaja možnost hujšega poteka bolezni. O okužbi naj nosečnica telefonsko nujno obvesti tudi osebnega ginekologa, od katerega bo prejela navodila o ginekoloških pregledih v času okužbe.

Zaradi epidemije covid-19 naj zdrave nosečnice samovoljno ne izpuščajo pregledov.

Koronavirusna epidemija (izolacija, stres, finančna nestabilnost…) povečuje tveganje za obporodno anksioznost, depresijo, zlorabo drog in alkohola ter domače nasilje. V primeru težav je potrebno poiskati pomoč in ukrepati.

 • Za samooceno obporodne depresije je na spletni strani NIJZ dostopen Edinburški vprašalnik na tej povezavi.
 • NIJZ je objavil kontaktne številke strokovnjakov s področja duševnega zdravja tukaj.
 • seznami in kontaktne številke psihologov in psihiatrov za pomoč nosečnicam in ženskam po porodu z motnjami v duševnem zdravju so dostopni tu.
 • Če doma niste varni, pokličite: 080 11 55 (SOS telefon), 031 770 120 (Društvo za nenasilno komunikacijo), 031 233 211 (Društvo Ženska svetovalnica – Krizni center).

Porod

Obveščanje lokalnih porodnišnic. Ženske z znaki okužbe in pričetkom poroda naj predhodno obvestijo lokalno porodnišnico o svojem prihodu.

Način poroda. Covid-19 naj ne vpliva na način poroda (carski rez se izvede ob porodniški indikaciji). Izjema je respiratorno stanje nosečnice, ki zahteva urgentno dokončanje nosečnosti.

Porod na domu je z Odlokom o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19, ukinjen. V času epidemije covid-19 se odsvetuje porod v vodi.

Obporodna analgezija. Okužba covid-19 ni kontraindikacija za epiduralno analgezijo in spinalno anestezijo, kontraindikacija je povišana telesna temperatura.

Odloženo pretisnjenje popkovnice. Po trenutnih podatkih je odloženo pretisnjenje popkovnice še vedno priporočljivo. Otroka se obriše in neguje kot običajno.

Dojenje

Dojenje se svetuje. Do sedaj še ni dokazanega prehoda virusa preko materinega mleka na otroka. Po trenutnih podatkih so koristi dojenja večje od tveganja prenosa, zato se dojenje svetuje. Potreben je posvet z materjo, saj je zaradi bližnjega kontakta prenos ob dojenju vseeno možen.

V primeru dojenja so potrebni zaščitni ukrepi:

 • Umivanje rok pred dotikanjem otroka, dojk ali črpalke in stekleničk.
 • Nošenje obrazne maske med dojenjem.
 • Črpalke za črpanje mleka naj bodo samo za lastno uporabo.
 • Dosledno upoštevanje čiščenja črpalke po vsaki uporabi.
 • Možno je tudi hranjenje otroka z načrpanim mlekom s strani druge zdrave osebe.

Preventivni ukrepi

V primeru, da nosečnica ali mati po porodu, zboli do 14 dni po ambulantni obravnavi ali po hospitalizaciji v zdravstveni ustanovi, naj o tem obvesti zdravstveno ustanovo/ustanove, v kateri je bila pred tem obravnavana.

Ob zmanjševanju preventivnih ukrepov na državnem nivoju, je pomembno, da nosečnice vedo, da spadajo v najbolj občutljivo skupino in da je nujno potrebno, da nadaljujejo z ohranjanjem vseh preventivnih ukrepov. Priporočilo velja še posebno za nosečnice v tretjem trimesečju nosečnosti.

 • Redno umivanje ali razkuževanje rok
 • Redno zračenje zaprtih prostorov
 • Izogibanje stika obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi rokami
 • Upoštevanje pravilne higiene kašljanja in kihanja (kašljanje in kihanje v zgornji del rokava ali papirnat robček, ki se ga po vsaki uporabi zavrže in nato umije roke)
 • Izogibanje tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni
 • Ohranjanje fizične distance vsaj 2m
 • Izogibanje druženju v večjih skupinah
 • Izogibanje javnemu prevozu
 • Opravljanje nakupov v času predvidenem za ranljive skupine ljudi (kamor spadajo tudi nosečnice). Če je mogoče, svetujemo uporabo alternativnih metod (nakupuje druga oseba ali uporaba spletnega nakupovanja)
 • Skrb za higiensko ravnanje v gospodinjstvu

Pripravila Ginekološka klinika UKC Ljubljana

Objavljeno: 4. maja 2020